Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи, заяви

...
 Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи, заяви
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Времето на безвремието в българското здравеопазване приключи

 Убеден съм, че времето на безвремието в опазването на здравето завърши, съобщи в пленарната зала на Народното събрание министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след приемане на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. Той благодари на депутатите за доверието и поддръжката по пътя на осъществяване на здравната промяна.
" Днес българските жители имат към този момент своя здравен бюджет за 2019 година който е доста по-добър от сегашния бюджет ", съобщи министърът.

С бюджета и измененията в законите се обезпечава налично и качествено здравно обслужване на българските жители, което се реализира освен с спомагателните 400 млн. лева, а и посредством въвеждане на новите медицински стандарти, написаните правила за добра здравна процедура, както и нови фармакотерапевтични управления, означи министърът. По думите му те задават европейски правила и стандарти за лекуване на българските жители.Създават се предпоставки за по-добър и ефикасен надзор в системата на опазването на здравето, надзор върху качеството на лекуването и върху разходването на финансовите средства в системата. Това по думите на Ананиев се реализира посредством въвеждането на общи правила за създаване на Националната здравна осведомителна система, на системата уреждаща медицинските действия, свързани с хората с увреждания и то на равнище закон.

Ясно се регламентират контролните пълномощия на институциите за следващ надзор. Въвеждат се общи правила и правила за наблюдаване върху информацията и реализирането на дейностите в системата. Въвеждат се ясни правила и правила за основаване, превръщане, регистрация на лечебни заведения на основата на транспарантни правила и сложни критерии, сподели министърът.

Обвързваме договорния развой със съсловните организации с процеса на бюджетиране на дейностите и въвеждане на правила и правила за финансово ръководство на системата на равнище нормативна уредба, сподели Ананиев. Това съгласно него ще подсигурява непоклатимост и предвидимост в здравната система. Въвеждаме непрекъсната част в рамковите контракти, която е причина за сигурност в дейностите на институциите, уточни той.

" Поставяме ясни правила и правила на действие на системата, тъй че да подготвим равномерен преход към преструктуриране на здравноосигурителния модел за елиминиране и превъзмогване на актуалните му дефекти. Защото какъвто и модел да изберем актуалните институции и действия би трябвало да работят дейно и ефикасно ", означи министърът. 

/БТА/
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР